Nástroje verejnej politiky

Vyučujúci:

Mgr. Róbert Martin Hudec

 

Rozsah a forma výučby:

4 hod./týždeňne – prednáška kombinovaná so seminárom

Stručná charakteristika predmetu/kurzu:

Kurz Nástroje verejnej politiky a ich implementácia je základným pilierom vzdelávania v oblasti verejnej politiky. Poskytuje študentom komplexný pohľad na fungovanie nástrojov pri tvorbe rôznych verejných politík a logiku vo voľbe vhodného nástroja na dosiahnutie stanovených cieľov politiky. Tento kurz je organicky prepojený s ďalšími základnými kurzami v rámci odboru verejná politika, čo umožňuje študentom získať súvislý prehľad o rôznych aspektoch procesu tvorby politík. Jeho cieľom je umožniť študentom porozumieť dynamike nástrojov v procese tvorby politík - ich charakteristikám, vzťahu s aktérmi a očakávaným dôsledkom pri riadení implementácie jednotlivých nástrojov. Kurz sa opiera o teoretickú literatúru z anglo-saského kontextu, dopĺňanú prípadovými štúdiami a aktuálnymi príkladmi z domácej praxe, čím sa snaží spojiť teoretické poznatky s praktickými skúsenosťami.

Organizácia predmetu/kurzu:

Predmet je jednosemestrový a zahŕňa 4 hodiny týždenne, vrátane prednášok a seminárov. Okrem štúdia učebných textov sa študenti zaoberajú aj prípadovými štúdiami a ďalšími materiálmi, ktoré si buď sami vyhľadávajú po zadaniach od učiteľa, alebo im sú dodané.

Požiadavky na absolvovanie predmetu:

Priebežné hodnotenie:

1.    aktivita na hodinách a včasné odovzdanie práce (10% váhy známky):

Študenti majú povinnosť zúčastňovať sa stretnutí pripravení a včas. Je nevyhnutné, aby si pred stretnutiami študovali literatúru k danému predmetu, aby boli pripravení na aktívne zapojenie sa do diskusie. Počas stretnutí sa očakáva, že budú schopní odpovedať na položené otázky a aktívne sa zapájať do diskusie na danú problematiku. Dôležité je tiež, aby reagovali na prezentácie svojich kolegov, kládli relevantné otázky a vyjadrili svoj názor jasne a argumentovane. Tieto schopnosti budú následne hodnotené.

 Po prednáškach s externými hosťami je od študentov očakávané, že napíšu krátke reflexie. Externí hostia sú vyberaní s ohľadom na tématickú spojitosť s daným modulom a očakáva sa, že študenti budú svoje reflexie formovať cez prizmu teoretickej literatúry relevantnej k danému tému. Súhrn hodnotenia teda za aktivitu reflektuje najmä hodnotenie krátkych reflexií (rozsah cca 300 slov) a včasné odovzdávanie prác.

 2.    prezentácia (20% váhy známky)

Ku každej seminárnej práci bude pripravená 15-20 minútová prezentácia.

V prezentácii sa hodnotí:

  • obsah: prezentovanie všetkých častí seminárnej práce (15%)
  • forma: kvalita prezentačných zručností (5%)

 

 

 

Záverečné hodnotenie:

1. Seminárna práca (50% váhy známky, nutnosť mať aspon 60% z možných bodov)

Vypracovanie seminárnej práce je kľúčové zadanie kurzu a vyžaduje systematickú prácu, ktorá vedie študentov k vytvoreniu kvalitnej akademickej seminárnej práce. Práca učí študentov reflektovať teoretický rámec a aplikovať ho na konkrétne problémy v oblasti verejnej politiky. Je to rozsiahlejšia práca, ktorá reflektuje minimálny štandard pre seminárne práce na Ústave verejnej politiky. Predmetom práce je analýza jedného z nástrojov verejnej politiky podľa vlastného výberu.

Podrobné zadanie (inštrukcie) seminárnej práce sú uvedené ako osobitný súbor.

 Každá seminárna práca rovnako ako jej časť je písaná v akademickom štýle, t.j.

  • má titulnú stranu (fakulta, ústav, názov predmetu, meno študenta, meno vyučujúceho, dátum odovzdania práce),
  • má úvod, jadro, záver, zoznam použitej literatúry,
  • využíva zaužívanú citačnú konvenciu APA (6 alebo 7 edícia)
  • Finálna práca má rozsah 15 – 20 normostrán
  • Špeciálne upozorňujeme na plagiarizmus. V prípade zisteného plagiarizmu bude podaný podneť na Disciplinárnu komiisu FSEV UK.

Práca bude rozdelená do piatich častí A-E, bližšie informácie o ich vypracovaní nájdete v samostatných inštrukciách.

  • A) Krátke zhrnutie verejnej politiky a spôsobu, akým je využívaný zvolený nástroj, spolu s jeho zaradením do typológie nástrojov (s argumentačným zdôvodnením).
  •  B) Detailný popis fungovania nástroja v rámci programu (v súlade s aplikáciou 4 aspektov fungovania nástrojov podľa L. Salamona: priamosť, automatickosť, vynútiteľnosť, viditeľnosť).
  •  C) Diskusia o voľbe nástroja, s dôrazom na možné záujmy, ktoré podporovali alebo bránili použitiu daného nástroja - analýza aktérov, ktorí sa podieľali na jeho výbere.
  •  D) Dobrovoľná časť - zhodnotenie nedávnych zmien (uskutočnených alebo navrhovaných) v rámci verejnej politiky a dôvodov za nimi. Táto časť je nepovinná a nemusí byť súčasťou záverečnej seminárnej práce. Ak sa však študent rozhodne ju vypracovať, môže získať maximálne 5 bodov v závislosti na kvalite svojej práce.
  •  E) Zhodnotenie vhodnosti zvoleného nástroja voči aspoň jednej možnej alternatíve.

 Skúška formou prípadovej štúdie (20% váhy známky): detaily budú dohodnuté

Literatúra:

Salamon, Lester ed. The Tools of Government: A Guide to the New Governance. Oxford: Oxford University Press, 2002. [ďalej Salamon, Tools]

Pollitt, Christopher - Bouckaert, Geert. Public Management Reform: A comparative Analysis. Oxford: Oxford University Press, 2004. [ďalej Pollitt, Management Reform]

Bemelmans-Videc, Marie-Louise, Ray C. Rist, E. Vedung, eds. Carrots, Sticks and Sermons: Policy Instruments and their Evaluationist Agency. New Brunswick, N.J.: Transaction Publishers, 1998. [ďalej Bemelmans-Videc, Carrots and Sticks]

Okrem uvedeného budú použité doplnkové materiály, reálne dokumenty, dáta a štúdie z internetu, novín a vlastné dokumenty rôznych organizácií verejnej správy.